כיצד פועלת כריית ביטקוין?
כיצד פועלת כריית ביטקוין?
כריית ביטקוין ותהליך הוכחת העבודה (Proof-of-Work) הם מרכיבים מרכזיים בהבנת אופן הפעולה של ביטקוין. עם זאת, נושאים אלו לעיתים קרובות אינם מובנים כלל. בואו נבחן מהי כריית ביטקוין וכיצד היא פועלת.
מדוע ביטקוין זקוק לכרייה?
כפי שאתם אולי יודעים, לביטקוין אין רשות מרכזית כמו בנק או חברה שמנהלת אותו. לכן, הוא זקוק לדרך אחרת להבטיח שכסף לא יושקע פעמיים ("Double Spending") ושכולם יפעלו בהתאם לכללים הקבועים של רשת הביטקוין.
כאן נכנסת לתמונה כריית הביטקוין. אלפי מחשבים ברחבי העולם מחזיקים עותק של כל היסטוריית העסקאות של רשת הביטקוין מאז היום הראשון. שרשרת הבלוקים הזו ידועה גם בשם "בלוקצ'יין".
למחשבים הללו יש משימה פשוטה: לאבטח את הרשת ולקבל ביטקוינים חדשים כתגמול על מאמציהם. חלק זה הוא גאוני מכיוון שהוא מתמרץ את המשתתפים לאבטח את הרשת על ידי מתן ביטקוינים חדשים.
כיצד פועלת כריית ביטקוין?
רשת הביטקוין מאובטחת על ידי מחשבים המחזיקים עותק של היסטוריית העסקאות ומוודאים שכולם פועלים בהתאם לכללים. ניתן לכנות את המחשבים הללו "כורים".
עסקאות ביטקוין נארזות בבלוקים, וכל 10 דקות נוסף בלוק חדש למאגר הנתונים של רשת הביטקוין. הכורים מתחרים זה בזה להיות הראשונים שמוסיפים את הבלוק האחרון. הכורה שמצליח בכך יכול "לחתום" על הבלוק ויקבל ביטקוינים חדשים כתגמול.
המילה "כרייה" עשויה להטעות, שכן היא דומה יותר לחיפוש מחט בערימת שחת. החישובים שלהם אינם "פאזל מתמטי מורכב" כפי שנשמע לעיתים, אלא הם פשוט מייצרים מספרים אקראיים ומקווים לנחש את הנכון. ככל שהכורים משקיעים יותר אנרגיה, הם יכולים לייצר מספרים אקראיים מהר יותר והסיכוי שלהם לחתום על בלוק עולה. המנגנון מאחורי זה נקרא "הוכחת עבודה" (Proof-of-Work).
מהו "תגמול הבלוק"? ומהו "אירוע החצייה" (Halving)?
שני היבטים חשובים הקשורים זה בזה הם "תגמול הבלוק" ו"החצייה". כבר הזכרנו את "תגמול הבלוק", שהוא הביטקוינים החדשים שהכורים מקבלים על הוספת בלוק חדש של עסקאות למאגר הנתונים של ביטקוין.
כמות הביטקוינים החדשים שהכורים מקבלים כתגמול על כך היא קבועה ופוחתת בהתאם ללוח זמנים קבוע. זה שונה באופן מהותי מזהב, שבו ניתן למצוא מרבצים חדשים בכל עת.
כאשר סאטושי נקמוטו החל בכריית ביטקוין, התגמול על הוספת בלוק של עסקאות כל 10 דקות היה 50 BTC. לאחר מכן, בנובמבר 2012, הכמות נחצתה ל-25 BTC. ביולי 2016 היא ירדה ל-12.5 BTC, ובמאי 2020 רשת הביטקוין חוותה את ה"חצייה" השלישית שלה, ומאז הכורים מקבלים 6.25 BTC לכל בלוק.
מדוע כריית ביטקוין צורכת כל כך הרבה אנרגיה?
השימוש באנרגיה של ביטקוין הוא נושא שנוי במחלוקת. בהתחלה, מאמצים מוקדמים יכלו להשתתף באבטחת רשת הביטקוין, לחתום על בלוקים חדשים ולקבל BTC חדשים כתגמול באמצעות המחשבים הניידים או מחשבי הגיימינג שלהם. עם זאת, כריית ביטקוין הפכה במהרה לתחרותית ומקצועית מאוד.
כיום, רוב כוח המחשוב של רשת הביטקוין מגיע מחוות כרייה גדולות המשתמשות בחומרה ייעודית הנקראת ASICs (Application-Specific Integrated Circuit), והן בדרך כלל משתתפות במה שנקרא בריכות כרייה (Mining Pools). בריכות אלו מאפשרות למשתתפים שלהן לקבל חלק מתגמול הבלוק כאשר אחד מהם חותם על הבלוק האחרון.
היבט מעניין הוא שהרעב לאנרגיה של ביטקוין מסופק יותר ויותר על ידי אנרגיה מתחדשת. כריית ביטקוין היא כבר אחת התעשיות הירוקות ביותר על פני כדור הארץ, עם מגמה המצביעה לכיוון של 100% אנרגיה מתחדשת.
מה יקרה כאשר כל 21 מיליון הביטקוינים ייכרו?
כיום, יותר מ-19 מיליון ביטקוינים כבר נכרו – למעלה מ-90% מההיצע הכולל. בסופו של דבר, כאשר כל 21 מיליון הביטקוינים ייכרו, הכורים לא יוכלו יותר לקבל ביטקוינים חדשים כתמריץ. אז כיצד תמשיך רשת הביטקוין לתפקד?
כורים ימשיכו לקבל תגמול על עבודתם באמצעות עמלות עסקה שמשתמשים משלמים כדי לבצע העברות ביטקוין. למעשה, כבר כיום עמלות העסקה מהוות חלק משמעותי מהתגמול של הכורים, במיוחד בתקופות של עומס על הרשת.
רבים סבורים שככל שהביקוש לשימוש בביטקוין יעלה, כך תגדל גם נכונות המשתמשים לשלם עמלות גבוהות יותר עבור אישור מהיר של העסקאות שלהם, מה שיבטיח שכורים ימשיכו להפעיל את הרשת בצורה רווחית גם לאחר שייכרו כל הביטקוינים.
למה זה חשוב עבורכם?
- כריית ביטקוין מבטיחה שלא ניתן לזייף ביטקוין ולא להשקיע אותו פעמיים, מה שמעניק לו אמון שאין למטבעות מסורתיים.
- כל אחד יכול לאמת את הרשת, כך שאין צורך לסמוך על גורם שלישי – שקיפות מוחלטת ללא מתווכים.
- הביזור שומר על ביטקוין עמיד בפני צנזורה, כך שאף מדינה או בנק אינם יכולים לעצור את פעילות הרשת.
- השימוש באנרגיה מתחדשת בכרייה הולך וגדל, מה שמצביע על כך שביטקוין הולך להיות אחת הרשתות החסכוניות והירוקות ביותר בטווח הארוך.
ב-Heartbit, אנו רואים בכריית ביטקוין לא רק תהליך טכנולוגי אלא את הבסיס שמאפשר לרשת להישאר בטוחה, מבוזרת ובלתי ניתנת לצנזורה. אנו מאמינים כי הבנת מנגנון הכרייה היא קריטית לכל מי שמעוניין להבין מדוע ביטקוין אינו רק נכס דיגיטלי, אלא גם המערכת הכלכלית המבוזרת החזקה בעולם.

The body content of your post goes here. To edit this text, click on it and delete this default text and start typing your own or paste your own from a different source.







