מי אחראי על ביטקוין?
מי אחראי על ביטקוין?
התשובה פשוטה: אף אחד.
אין אדם, חברה או ישות אחרת ששולטת ברשת הביטקוין. למעשה, כולם במידה מסוימת משתתפים באבטחת הרשת.
זה לא הכורים ולא החברות הגדולות בתעשייה. במהלך "מלחמת גודל הבלוקים" (Blocksize War), רבים חששו שכורים או תאגידים גדולים יוכלו להשתלט על רשת הביטקוין ולכפות את החוקים המועדפים עליהם. אך בסופו של דבר, המשתמשים הרגילים ניצחו, בזכות היכולת שלהם להפעיל צמתים מלאים (Full Nodes) בביתם בציוד פשוט ולתחזק את הכללים שעליהם ביטקוין בנוי.
מי מפתח את ביטקוין?
ביטקוין הוא, בבסיסו, תוכנה בקוד פתוח. כלומר, כל אחד יכול לעיין בכל שורת קוד, לערוך אותה, להוסיף פיצ'רים חדשים ואף להשיק גרסה משלו של ביטקוין. הגרסה הראשונה והמרכזית של תוכנת הביטקוין, שאותה יצר סאטושי נקמוטו ושעליה אנו מדברים כאן, נקראת Bitcoin Core.
החוקים הבסיסיים של Bitcoin Core חצובים בסלע. חוקים כמו:
- מקסימום של 21 מיליון ביטקוין
- גודל בלוק של 1MB (1 מגה ביט)
- זמן כרייה של בלוק (ממוצע של כ-10 דקות)
הם כללים שכל הקהילה התומכת בביטקוין (מפתחים, כורים ומפעילי צמתים) מסכימה עליהם.
אך הכנסת תכונות חדשות לתוכנה היא תהליך הרבה יותר מורכב. לא כל אחד יכול פשוט להוסיף שינוי ולעדכן את ביטקוין.
מה ההבדל בין כורים, צמתים, מפתחים ומשתמשים?
לכאורה, מודל הניהול של ביטקוין נראה מוזר - אין בו דמוקרטיה שבה הרוב יכול לכפות את דעתו על המיעוט. במקום זאת, המערכת אנרכית: כל משתתף מחליט איזו גרסה של ביטקוין להפעיל ואילו שינויים לקבל.
להלן המשתתפים המרכזיים במערכת, שכל אחד מהם מחזיק בכוח מסוים:
- מפתחים:
סאטושי נקמוטו שחרר את גרסה 0.1 של ביטקוין ב-8 בינואר 2009. מאז, למעלה מ-750 מפתחים מרחבי העולם תרמו לקוד הפתוח של Bitcoin Core. אין מנהיג רשמי לקבוצת המפתחים. כל שינוי בקוד צריך לעבור תהליך מחמיר שנקרא Bitcoin Improvement Proposal (BIP) - שבו השינוי המוצע נבדק ומאושר על ידי מפתחים אחרים.
אף אחד לא יכול להכניס קוד חדש בכוח - כל שינוי דורש הסכמה רחבה ברשת כולה על ידי כל המשתתפים. - צמתים (Full Nodes):
הצמתים הם המשתמשים שמריצים את תוכנת הביטקוין ושומרים על עותק מלא של הבלוקצ'יין. כל צומת מאמת עסקאות באופן עצמאי ומחזיק עותק של ספר החשבונות של ביטקוין.
צמתים מחליטים אילו חוקים רשת הביטקוין תקיים - כלומר, אם המפתחים ינסו לשנות את חוקי הביטקוין בצורה שהקהילה לא אוהבת, הצמתים פשוט ימשיכו להריץ את הגרסה הישנה. - כורים (Miners):
הכורים הם סוג מיוחד של צמתים, האחראים על אישור עסקאות והוספתן לבלוקצ'יין. כל 10 דקות בערך, כורים מתחרים ביניהם כדי לפתור חידות קריפטוגרפיות, והראשון שפותר אותן מקבל ביטקוין חדש כמענק.
אך חשוב להבין: הכורים לא קובעים את חוקי הרשת - הם פשוט מבצעים עסקאות לפי הכללים שמגדירים הצמתים. - משתמשים:
כל אחד שמשתמש בביטקוין - בין אם לאחסון, השקעה, כרייה או ניהול צומת - נחשב לחלק מהרשת.
למשתמש שמחזיק אלפי ביטקוין אין יותר כוח ממפתח עם רעיון טוב או מצומת שמריץ את הרשת. הכוח האמיתי של ביטקוין טמון בהסכמה החברתית הרחבה.
מה לגבי סאטושי?
בשונה מרוב המטבעות הקריפטוגרפיים האחרים, יוצר הביטקוין אינו בסביבה יותר, ולא ידוע מי הוא (או היא, או הם) היה.
רבים טועים לחשוב שסאטושי מחזיק בכמות עצומה של ביטקוין ולכן יש לו השפעה על הרשת, אך בפועל, בעלות על ביטקוין אינה מקנה סמכות ברשת. גם אם ישות מסוימת מחזיקה בכמות גדולה של ביטקוין, היא לא יכולה לכפות שינויים על הרשת - מאחר והכוח נשאר בידי הצמתים והמפתחים.
לכן, זהות סאטושי אינה רלוונטית... או במילים אחרות: כולנו סאטושי.
אין אדם, חברה או גוף השולט בביטקוין. ביטקוין פועל כמערכת אנרכית עם שחקנים שונים - מפתחים, צמתים, כורים ומשתמשים שלכל אחד מהם כוח והשפעה מסוימים. ביטקוין הוא פרויקט מתמשך, שאנשים מכל העולם תורמים לו ללא מטרות רווח.
ב-Heartbit, אנו רואים במבנה המבוזר של ביטקוין יתרון משמעותי. היעדר שליטה מרכזית מבטיח שהרשת תהיה חסינה מצנזורה, עמידה בפני התקפות ופתוחה לכולם. זהו ביטוי לערכים של חופש, שקיפות ושוויון, המהווים את הבסיס לפילוסופיה של ביטקוין.

The body content of your post goes here. To edit this text, click on it and delete this default text and start typing your own or paste your own from a different source.






