ראיון עם יועץ פיננסי שהפך לביטקוינר
יועצים פיננסיים פונים אל ביטקוין
תחום הייעוץ הפיננסי חווה כיום שינוי עצום, שלרוב אינו מוכר על ידי אלה שבתוך התעשייה. זהו שינוי שיקרה בכל תעשייה, אך מאחר והשינוי כאן הוא ממטבע קל ונוח (אנלוגי) למטבע מבוסס ויציב (דיגיטלי), עולם ניהול הכספים נמצא בחזית. השינוי הזה מתרחש כבר חמש עשרה שנה, אך רק לאחר אישור קרנות הסל (ETF) של ביטקוין בינואר 2024, התעשייה כולה החלה לשים לב אליו.
לפני כן, ביטקוין נתפס בספקנות על ידי אנשי המקצוע הפיננסיים המסורתיים, שלרוב חשבו עליו כבועה ספקולטיבית או כתחום נישתי לחובבי טכנולוגיה. כעת, הנרטיב משתנה במהירות. השקת קרנות הסל מסמנת את סיום שלב המאמצים הראשונים של ביטקוין ואת תחילת שלב האימוץ המוסדי. אנחנו נמצאים בשקט המוזר שבין שתי תקופות – ואקום שמאלץ יועצים פיננסיים להתמודד עם ביטקוין, לשנות את תפיסת עולמם כלפיו ולבחון מחדש את השלכותיו על תיקי ההשקעות.
המאפיין הבסיסי של ביטקוין – אימוץ "מלמטה למעלה" – מאפשר למשקיעים הפרטיים להקדים את אנשי המקצוע. במקרים רבים, אני מאמין כי לקוחות שעובדים עם יועץ פיננסי או מנהל כספים הצליחו לרכוש ולהחזיק ביטקוין בניגוד לעצות שקיבלו. דבר זה עיכב את אימוץ ביטקוין וגרם ללקוחות להפסיד תשואות פוטנציאליות. לדעתי, יועצים רבים עשו עוול ללקוחותיהם בכך שלא הכירו בערכו של ביטקוין.
אך לא כולם. קיימת קבוצה קטנה, אך הולכת וגדלה, של יועצים שהבינו את המשמעות של ביטקוין, הן עבור חיי לקוחותיהם והן עבור עתיד עיסוקם. שוחחנו עם מאט גוליהר מ-Vista Investment Partners, אחד מהיועצים הללו, על המסע שלו עם ביטקוין ועל העבודה הרבה שהוא וצוותו עושים כדי לנצל את השינוי הטכנולוגי לטובתם.
מה גרם לך להתעניין בביטקוין?
הלקוחות שלי החלו לשאול אותי על ביטקוין במהלך העלייה הגדולה שלו בשנת 2017. זו הייתה הפעם הראשונה שבה באמת הקדשתי לו תשומת לב. לצערי, רוב המידע שמצאתי אז היה כרוך בטירוף הבלוקצ'יין ובבהלת הנפקות המטבעות הראשוניות (ICO) שהתרחשו באותה שנה.
באותה תקופה, לא הצלחתי להבחין בביטקוין בתוך הרעש של עולם הקריפטו. הכל נראה לי כמו בועה קלאסית שמונעת מהייפ, ואני מצטער לומר שכך גם אמרתי ללקוחותיי. לאחר שביטקוין התרסק ב-2017, ראיתי בכך אישור לכך שהסקתי את המסקנות הנכונות.
קדימה למרץ 2020. העולם כולו היה בסגר בגלל המגפה, השווקים היו בסערה, והקונגרס עמד להעביר חבילת תמריצים כלכליים של 2.2 טריליון דולר. ואז שמתי לב – ביטקוין עדיין לא מת!
מסוקרן, החלטתי שאני לפחות חייב להבין במה מדובר, אז הזמנתי את הספר The Bitcoin Standard מאת סייפדין עמוּס. קראתי את כולו במכה אחת. אחר כך הזמנתי עוד ספרים וקראתי גם אותם. טרפתי כל מאמר ופודקאסט שיכולתי למצוא על הנושא. מהר מאוד הבנתי שאם ביטקוין הוא מה שהוא נראה להיות, אז כנראה מדובר בחדשנות הפיננסית החשובה ביותר שאחווה בימי חיי. בתור יועץ פיננסי, לא יכולתי להתעלם מזה.
איך היה לנסות לשלב את ביטקוין בעסק בשנת 2020?
זה הרגיש כמו לרוץ ישר לתוך קיר לבנים.
וזה קרה למרות שהתמיכה מצוותי הייתה קיימת, כולל מצד השותף המנהל שלנו, ברט גיילי, שגם הוא הפך לביטקוינר בשנת 2020. גם עבור יועצי השקעות, דרוש הרבה גורמים בשביל שהיועץ יוכל להציע שירות חדש ללקוחותיו.
השותפים שלנו שמספקים לנו שירותי משמורת, ברוקראז', רגולציה, ייעוץ משפטי וביטוח מקצועי לא יכולים פשוט לתת לנו לעשות מה שנרצה. הם נדרשים לבצע בדיקות משלהם לפני שיאפשרו לנו להציע פתרון חדש. נדרשו לנו יותר משלוש שנים כדי להרכיב את כל חלקי הפאזל, אך כעת אנו במצב שבו אנו יכולים לספק שירותי ניהול עושר ממוקדי ביטקוין.
איך השתנה היחס של התעשייה שלך כלפי ביטקוין מאז 2020?
התגובה הנפוצה ביותר שקיבלתי כשהעליתי את ביטקוין בפני עמיתים הייתה צחוק קל, ואחריו מבט מוזר כשהם הבינו שאני רציני. היום אני כבר לא רואה את אותה גישה מזלזלת שהייתה כל כך נפוצה לפני ארבע שנים.
אני גם מתחיל לראות מודעות הולכת וגדלה להבדל בין ביטקוין לבין קריפטו, בלוקצ'יין ונכסים דיגיטליים. אני חושב שהשקת קרנות הסל (ETF) של ביטקוין תרמה להבנה הזו.
בנוסף, ישנה יותר פתיחות כלפי ביטקוין בשל האינפלציה המתמשכת, הגירעון התקציבי והגדילה של החוב הלאומי הפדרלי בשנים האחרונות. נראה כי גוברת ההבנה שמשהו במערכת אינו עובד כשורה, ושמה שעבד הכי טוב ב-50 השנים האחרונות אולי לא יהיה הפתרון האופטימלי ל-50 השנים הבאות. לכן, יותר יועצים פיננסיים מוכנים לבחון נכסים אלטרנטיביים, ובתוך הקטגוריה הזו – ביטקוין הוא הנורה המהבהבת הגדולה ביותר.
מה לא השתנה?
אנחנו עדיין בשלב מוקדם. רוב האתגרים שהיו קיימים ב-2020 עדיין קיימים היום, גם אם התעשייה התקדמה בכמה היבטים.
הדבר הגדול ביותר שלא השתנה הוא התפיסה שביטקוין בעיקר מגדיל את הסיכון. גם בקרב אלו שפתוחים אליו, הדעה הרווחת היא שביטקוין הוא נכס אלטרנטיבי תנודתי, שיכול להשתלב בתיק השקעות מגוון רק כהקצאה קטנה מאוד.
זו נקודת פתיחה טובה, אך אני מאמין שההבנה שאנשים קונים ביטקוין כדי להפחית סיכון עדיין לא התבססה מספיק.
תוכל להסביר את הנקודה הזו יותר לעומק? איך הקצאה לביטקוין יכולה להפחית סיכון בתיק השקעות?
מבחינת הקצאת נכסים, ביטקוין עשוי לשפר את התשואה המתואמת-סיכון של תיק השקעות. על בסיס תשואות היסטוריות, הקצאה של רק 1% לביטקוין בתוך תיק השקעות מסורתי מראה לרוב שיפור ברור ביחס שארפ (Sharpe Ratio) של התיק.
אם תסתכל על התשואות השנתיות של ביטקוין מאז 2011 ותשווה אותן למדדים נפוצים של נדל"ן מניב (REITs), אג"ח, מניות וזהב, תראה שבכל שנה ביטקוין היה או הנכס עם הביצועים הטובים ביותר, או עם הגרועים ביותר – לעיתים בפער משמעותי. זה יכול לספק יתרונות ייחודיים של פיזור סיכונים.
כמובן, כל זה מבוסס על ביצועים היסטוריים, ולא בטוח כלל שביטקוין יתנהג באותה צורה בעתיד.
מעבר לכך, אני טוען שביטקוין מפחית סיכון בגלל מה שהוא. מבחינה כלכלית, ביטקוין אינו השקעה – הוא לא מייצר תזרימי מזומנים. ביטקוין הוא נכס כספי, והערך שלו נובע מהמאפיינים המוניטריים שלו.
יתר על כן, הוא קיים מחוץ לשווקים הפיננסיים המבוססים על הדולר. לא משנה כמה נכסים שונים תחזיק בתוך המערכת הקיימת, הפיזור שלך עדיין יהיה מוגבל. הדרך היחידה לגדר סיכונים מערכתיים הנובעים מהשוק הפיננסי הנוכחי היא באמצעות משהו שקיים מחוץ למערכת הזו – כמו ביטקוין.
כל אדם בעולם עם חיבור לאינטרנט יכול להשתמש בביטקוין, ואין רשות אחת ששולטת בגישה לרשת הביטקוין. זה הופך אותו לנכס גלובלי. בניגוד להשקעות מסורתיות, ביצועי ביטקוין אינם תלויים בהצלחת חברה, מדינה או שוק מסוים.
אילו שינויים החברה שלך הייתה צריכה לבצע כדי להציע ביטקוין?
הקמנו ישות ייעוץ השקעות חדשה שתתמקד במתן שירותי ייעוץ ממוקדי ביטקוין ללקוחותינו.
פיטרנו את הברוקר/דילר שלנו, שהיה עוין מאוד כלפי ביטקוין, וראיינו מספר חלופות עד שמצאנו אחד שיאפשר לנו לשלב ביטקוין בעסק.
היינו צריכים למצוא כיסוי ביטוחי חדש (E&O), לגייס צוות רגולציה חדש, ולבנות צוות פנימי נוסף שכלל אנשי מקצוע שלמדו את ביטקוין לעומק. בנוסף, צירפנו נאמנים חדשים והשקענו רבות בטכנולוגיה שתסייע לנו לגשר בין שוק הביטקוין לבין השווקים הפיננסיים המסורתיים. כל זה לקח יותר משלוש שנים. למדנו המון בדרך, אבל אנחנו בטוחים שאנחנו במסלול הנכון.
המטרות המרכזיות שלנו כיום:
- לספק את חוויית ניהול ההון הטובה ביותר לביטקוינרים שמחזיקים גם נכסים פיננסיים מסורתיים.
- לעזור ללקוחותינו לרכוש ולהחזיק ביטקוין אמיתי – ולא רק מוצרים מחקי ביטקוין כמו הקרנות סל (ETF).
- להיות חברת ייעוץ ההשקעות הטובה ביותר ליועצים פיננסיים נוספים שכבר "התעוררו" להבנת ביטקוין ורוצים לשלב אותו בעסקיהם.
האם ביטקוין מהווה איום על תעשיית ניהול העושר?
אני מאמין שביטקוין הוא איום עצום על תעשיית ניהול ההון. למעשה, חלק ניכר (אם לא רוב) מהתעשייה הזו קיימת בגלל שהמטבע שלנו מאבד מערכו לאורך זמן. כתוצאה מכך, חוסכים נאלצים ללמוד בעצמם כיצד לנווט במורכבויות של שוקי ניירות הערך או לשכור מישהו שיעשה זאת עבורם כדי להגן על ערך כספם מפני שחיקה מוניטרית.
רוב הלקוחות שעבדתי איתם במהלך הקריירה שלי אינם משקיעים – הם חוסכים. הם לא מחפשים לקחת סיכון ולהקצות הון כדי לייצר פעילות כלכלית פרודוקטיבית – כמו שמשקיעים עושים – אלא פשוט לשמור על כוח הקנייה שלהם ולהגיע לגיל הפרישה עם ביטחון כלכלי.
ביטקוין מאפשר לשמור כסף שוב, ולכן הוא מתחרה ישיר לכל מי שמתפרנס מניהול כספים. אני מאמין שביטקוין ישנה את מהות המקצוע של יועצים פיננסיים, והיועצים שיצליחו בעשורים הבאים יהיו אלו שיוכלו להציע שירותים פיננסיים תחרותיים המבוססים על ביטקוין.
האם ביטקוינרים בכלל צריכים יועץ פיננסי?
זה תלוי במצבם האישי. אם מישהו חי על סטנדרט ביטקוין מלא, מקבל שכר בביטקוין, משלם את חשבונותיו בביטקוין, ומחזיק 100% מהונו בביטקוין – אותו אדם כנראה לא צריך יועץ פיננסי.
אבל רוב הביטקוינרים עדיין לא שם. יש מגוון סיבות שבגללן ביטקוינרים עשויים להמשיך להחזיק נכסים פיננסיים מסורתיים:
- ייתכן שהם לא מוכנים או לא מסוגלים להתמודד עם התנודתיות של ביטקוין על 100% מהונם.
- ייתכן שיש להם בן/בת זוג שפחות משוכנע/ת לגבי ביטקוין.
- ייתכן שהם רוצים עזרה במינימיזציה של מיסים או בהגנה על משפחתם במקרה שמשהו יקרה להם.
- בעתיד הקרוב נראה יותר מוצרים פיננסיים מבוססי ביטקוין, שיספקו ליועצים פיננסיים כלים מגוונים יותר להתאמת החשיפה של לקוחותיהם. זה עשוי לכלול:
- קרנות סל (ETF) מתוחכמות יותר
- קרנות נאמנות
- מוצרים נגזרים המספקים הגנות מפני סיכון ותנודתיות
ככל שנעבור יותר לשימוש בביטקוין כאמצעי תשלום יומיומי, ייווצרו דרכים חדשות וחדשניות לשימוש בביטקוין, מה שישפיע על כלכלת החיים של הלקוחות.
בדיוק בתרחישים כאלה, יועץ שבאמת מבין ביטקוין וקשוב לאינטרסים הכלכליים של לקוחותיו, יכול להוסיף ערך עצום.
כיצד ההשקה של קרנות הסל (ETF) על ביטקוין משפיעה על הניתוח של יועצים פיננסיים?
דבר ראשון – זה מאלץ אותם לשים לב. לפני הקרנות סל, היה קל ליועצים להתעלם מביטקוין, כי ממילא הם לא יכלו להציע אותו ללקוחותיהם. אבל עכשיו כשביטקוין "על המדף", קשה הרבה יותר להצדיק התעלמות ממנו – במיוחד כשהלקוחות מתחילים לדרוש זאת.
קרנות הסל גם מעניקות לביטקוין רמת לגיטימציה שהוא מעולם לא קיבל בעבר בתעשייה הפיננסית. המנפיקים של ההקרנות סל כוללים חברות השקעות מכובדות ביותר, עם שמות ידועים היטב.
עדיין יהיו יועצים שיחזיקו דעות שונות על ביטקוין, וחלקם עשויים להמשיך להמליץ נגדו. אבל אני חושב שהימים שבהם ביטקוין נתפס כניסוי פיננסי שולי ומוזר – נגמרו.
האם ה-ETF מבטל את כל היתרונות של ביטקוין?
אני חושב שהקרנות סל ימלאו תפקיד דומה לזה שמילאה הגישה לאינטרנט באמצעות מודמים בטכנולוגיית Dial-Up.
בשנות ה-90, מודמים שחיברו אנשים לאינטרנט דרך קווי טלפון היו הדרך הראשונה והנוחה ביותר עבור מיליוני אמריקאים להתחבר לרשת. אך עם הזמן, הם הוחלפו בטכנולוגיות אינטרנט מקוריות ומתקדמות כמו DSL, סיבים אופטיים ו-5G.
באותו אופן, ההקרנות סל רוכבים על התשתיות הפיננסיות הקיימות כדי לתת למיליוני אמריקאים גישה נוחה לביטקוין בפעם הראשונה. אך עם הזמן, אני מצפה שהרלוונטיות של ההקרנות סל תדעך, ככל שפתרונות ביטקוין מקוריים ימשיכו להתפתח ולצמוח.
החיסרון המרכזי של הקרנות סל הוא סיכון צד שלישי. כשאתה מחזיק ביטקוין דרך ETF, אתה חייב לסמוך על גורם שלישי שישמור עבורך על המפתחות הפרטיים של הביטקוין שלך. ואנחנו יודעים היטב ש- "Not your keys, not your coins".
אני מקווה שהסיכון הזה לעולם לא יתממש, אך זהו סיכון אמיתי שמשקיעים צריכים להיות מודעים אליו.
מדוע החזקה ישירה של ביטקוין ינצח את ה-הקרנות סל בטווח הארוך?
הסיבה פשוטה: ביטקוין הוא כסף דיגיטלי. הקרנות סל אינם.
אם כסף דיגיטלי הוא חדשנות כלכלית מהפכנית (ואני מאמין שכן), אז אנשים יוכלו לעשות איתו דברים חדשים שלא היו אפשריים בעבר, כמו מיקרו-תשלומים.
עם הזמן, אני מאמין שהחזקה בביטקוין אמיתי תהיה הרבה יותר מועילה עבור יותר ויותר אנשים – בהשוואה להחזקת ETF שמייצג ביטקוין.

The body content of your post goes here. To edit this text, click on it and delete this default text and start typing your own or paste your own from a different source.







